Как выбрать холодильник?

До вибору холодильника потрібно підходити особливо ретельно.

Плануючи покупку, необхідно в першу чергу визначитися з розміром холодильника. Також слід заздалегідь ретельно обміркувати, де Ви збираєтеся його встановити. При цьому потрібно врахувати не тільки площу розміщення холодильника, а й навколишній простір.

Прикиньте розмір холодильника з відкритими дверцятами, щоб він не створював перешкод для проходу та доступу до інших об'єктів, оскільки можливість перевішування дверцят є не у всіх холодильників. Особливо це стосується широких та глибоких холодильників та моделей Side-by-Side. Тому, в першу чергу рекомендуємо Вам подумати про габаритні розміри та обсяг холодильника.

Ознайомившись з усіма можливостями та функціями холодильників, Ви зможете вирішити, які з них вам необхідні, та вибрати модель, яка відповідатиме Вашим вимогам не тільки за габаритними розмірами, обсягом, енергоспоживанням, ергономікою, але й функціональним оснащенням.

 

За габаритними розмірами холодильники можна умовно поділити на такі групи:

Однокамерні холодильники.
Вони можуть бути низькими та вузькими, з невеликою морозильною камерою, яка, як правило, розташовується зверху. Габаритні розміри таких холодильників можуть бути приблизно такі: висота від 85 до 160 см, ширина близько 55 см і глибина стандартна – 60 см.

Двокамерні холодильники.
Покладайся, найпопулярніші холодильники. Ці моделі мають 2 двері – холодильної та морозильної камери. Морозилка може бути як зверху, так і знизу. Зазвичай, якщо морозильна камера знаходиться вгорі, то вона є ящиком, розділеним однією-двома полицями. У випадку з нижньою морозилкою, вона найчастіше обладнана висувними ящиками. Об'єм морозильної камери більший у моделях з нижнім її розташуванням. Габарити двокамерних холодильників бувають найрізноманітніші – можна знайти для будь-якої кухні та родини.

Трикамерні холодильники
Крім морозильної та холодильної камери, мають камеру нульової температури або т.зв. "зону збереження свіжості". Температура в такій камері становить від 0 до +2 градусів, що ідеально підходить для зберігання продуктів, що швидко псуються, які ви не хочете заморожувати. За таких умов продукти зберігають свою свіжість та смак довше, ніж у холодильній камері.

Холодильники Side-by-Side.
Двосторонні, з бічним розташуванням морозильної камери. Висота таких холодильників може бути близько 180 см, глибина – 60-80 см, а ширина – до 100 см! Ідеальний варіант для ресторанів та великих сімей. Завдяки місткій морозильній камері, наморозити продукти можна на всю родину.

Дуже важливо вибирати одночасно не лише відповідні габарити холодильника, а й об'єм.
Ці два показники – габарити та обсяг – пов'язані нерозривно, кожен є дуже важливим. Вибір обсягу холодильника зводиться у результаті вибору співвідношення обсягів холодильної і морозильної камер. Орієнтуватися тут необхідно на Ваші власні потреби при зберіганні товарів. Якщо Ви збираєтеся зберігати багато заморожених продуктів тривалий час, краще придбати холодильник з великою морозильною камерою. Хоча зауважимо, що останнім часом на такі холодильники попит менший, тому що люди все рідше зберігають у морозилках великі запаси. Якщо ви любите створювати в холодильниках комори, то Вам краще купувати окремі морозильники.

При виборі об'єму холодильної камери важко дати конкретні рекомендації – все залежить тільки від Ваших потреб. Одна з головних вимог, що висуваються при виборі холодильника – щоб він міг вмістити всі продукти, які Вам потрібні.

В описах моделей вказуються як габаритні розміри холодильника, так і корисний обсяг холодильника, і корисні обсяги морозильної і холодильної камер. Це – обсяг холодильника без вирахування полиць тощо. об'єктів внутрішнього обладнання тощо.

Крім співвідношення обсягів морозильної та холодильної камер, потрібно звернути увагу на розташування морозильної камери. Хотілося б помітити, що нижнє розташування морозильної камери зручніше за верхнє, оскільки морозилкою ми користуємося значно рідше, ніж холодильною камерою.

Розморожування
Робота системи охолодження передбачає можливість утворення холодильника снігового нальоту чи инея. Щоб позбавитися цієї проблеми, виробники застосовують різні системи розморожування холодильника:

Для морозильної камери - ручне розморожування або система NoFrost;

Для холодильної камери - автоматичне розморожування (крапельне або система NoFrost). Холодильників із ручним (не автоматичним) розморожуванням холодильної камери зараз майже не зустрічається.

Крапельна система розморожування проста та ефективна. На задній стінці холодильної камери розташований випарник (охолодний елемент камери), внизу випарника знаходиться злив. У холодильній камері під час роботи компресора на задній стінці холодильника утворюються крижинки. Через певні проміжки часу компресор зупиняється, крижинки починають танути, крапельки стікають вниз, у слив, звідти в спеціальну ванну, розташовану на компресорі, і випаровуються. Цей процес здійснюється поступово і абсолютно непомітно для Вас.

Ручне розморожування морозильної камери говорить саме за себе. Це означає, що приблизно раз на рік Вам потрібно буде відключати морозильну камеру та розморожувати її, звільняючи від намерзань та криги, якщо такі утворилися. Відтала воду потім потрібно буде зібрати і вилити, а камеру помити і протерти.

Система NoFrost («Без інею») забезпечує розморожування морозильної камери або морозильної та холодильної, залежно від моделі. У холодильників із системою NoFrost випарник розміщується за задньою стінкою або зверху морозильної камери. Спеціальний вентилятор забезпечує циркуляцію холодного повітря усередині камери. Таким чином, інею всередині камери не з'являється, він утворюється тільки на випарнику, прихованому від нас. Через кожні кілька годин вентилятор зупиняється і включається нагрівач. Відтала вода видаляється по жолобках у спеціальний піддон, і випаровується. Переваги NoFrost – дійсно зручна система, іній не утворюється в морозильній камері та на продуктах, холодильник не потребує особливого догляду. Зауважимо однак, що у деяких сучасних холодильників без No Frost застосовується настільки досконала теплоізоляція морозильної камери (та інші технології), що подібні холодильники доводиться розморожувати не частіше разу на рік. А оскільки виробники і так рекомендують раз на рік мити холодильник, можна сказати, що хороші холодильники з ручним розморожуванням морозильної камери у зручності користування не поступаються холодильникам No Frost.

Компресори
Два компресори – це дві незалежні холодильні системи, одна з яких забезпечує роботу холодильної камери, інша – морозильної. Відповідно, і навантаження розподілено на дві системи. З технічної точки зору, дві системи охолодження – правильніше рішення для холодильника. Наприклад, ви відчиняли дверцята холодильної камери, температура там підвищилася, термостат реагує відповідно: щоб знизити температуру, включається компресор. Якщо це - однокомпресорний холодильник, компресор працюватиме одночасно і на холодильну, і на морозильну камеру, - але ж знизити температуру потрібно було тільки в холодильній! Отже, зусилля, витрачені на морозилку, зникають марно. У двокомпресорної моделі у разі активізується лише компресор холодильної камери.

Можна відзначити такі основні переваги двокомпресорних холодильників:
Теоретично, вищий ресурс роботи – оскільки кожен компресор включається лише своєї камери, коли це необхідно.
Продуктивність по холоду у двокомпресорних моделей, як правило, вища.
Управління зручніше, тому що можна незалежно регулювати температуру в камерах, та окремо відключати холодильну та морозильну камери.
Клас енергоспоживання
При виборі холодильника потрібно звертати особливу увагу на його енергоекономічність. Адже з усіх домашніх електроприладів найбільша витрата енергії припадає саме на холодильник, і потрібно намагатися вибрати модель якомога економічнішу з енергоспоживання.

Клас енергоспоживання холодильника виставляється в діапазоні від А до G, де класу А відповідають найкращі показники економічності енергоспоживання, а класу G, відповідно, гірші.

Визначається номінальне значення витрати електроенергії для даного холодильника відповідно до нормативів енергоспоживання цієї категорії. Номінальне значення, тобто скільки холодильник теоретично повинен споживати енергії, приймається за 100%. Потім визначається, скільки холодильник справді споживає електроенергії.

A - менше 55%
B - 75%
C - 75-90%
D - 90-100%
E - 100-110%
F - 110-125%
G - понад 125%
Поняття «клас Super А» (А+, А++), для холодильників, чиї показники з витрат електроенергії значно нижчі від звичайного класу А.

Таким чином, витрата електроенергії на практиці може бути більш ніж наполовину менша від теоретичного, номінального значення. Це забезпечується компресорами високого класу, високоякісною ізоляцією тощо.

Кожен холодильник має наклейку енергоекономічності, на якій вказується найменування моделі, клас енергоспоживання, теоретична витрата енергії на рік, корисні обсяги морозильної та холодильної камер, можливості морозильної камери і, за бажанням виробника, – рівень шуму. Аналогічні дані наводяться у нас на сайті в описі моделей холодильників.

Кліматичний клас
У кожного холодильника виробником визначаються умови експлуатації, зокрема температура навколишнього середовища, при якій даний холодильник повинен працювати і працюватиме нормально. Ці параметри визначають кліматичний клас холодильника, названий так за аналогією з кліматичними поясами. Існують такі кліматичні класи:

N - нормальний: температура навколишнього середовища від +16 до +32 градусів
SN - субнормальний: від +10 до +32 градусів
ST - субтропічний: від +18 до +38
T - тропічний: від +18 до +43
У нас на ринку традиційно представлено більше холодильників із кліматичними класами N та SN. Однак, оскільки літня температура у нас може бути вищою за 32 градуси, виробники стали випускати «мультикласові» холодильники, наприклад, N-ST або SN-ST. Таким чином, встановлюються ширші температурні рамки.

При виборі холодильника ми рекомендуємо звертати увагу на кліматичний клас: намагайтеся, щоб він відповідав вашим умовам експлуатації. Кліматичний клас вказується на технічній наклейці (зазвичай розташованій усередині холодильної камери), там же наводиться найменування холодоагенту, серійний номер (у більшості випадків) та деякі інші дані.

Холодильна камера
Полиці в холодильній камері можуть бути виконані із пластику, металу або скла. Останній варіант краще - полиці із загартованого скла дуже міцні, їх легко мити, поверхня полиці рівна (відповідно, все стоятиме рівно), і скло не заважає огляду. До того ж скляні полиці виглядають більш елегантно, і можуть мати не меншу вантажостійкість, ніж металеві (багато скляних полиць розраховані на навантаження до 40 кг).

Полки, що згинаються, також є великим плюсом – якщо вам потрібно поставити в холодильник щось дуже високе, досить просто зігнути полицю, склавши її вдвічі. Відпадає потреба переставляти туди-сюди полиці.

Фіксатори полиць проти висування забезпечують дуже зручну перевагу – полицю не можна висунути випадково (наприклад, якщо знімаєш щось важке з незафіксованої верхньої полиці, вона може «поїхати», завдаючи вам чимало незручностей). У той же час, якщо вам знадобиться спеціально вийняти полицю, фіксатори легко знімаються.

Наявність великої кількості поділок для перестановки полиць по висоті надасть вам чималі зручності, тому що ви легко зможете регулювати висоту та відстань між полицями, відповідно до ваших побажань.

Освітлення в холодильнику може забезпечуватися однією або двома звичайними лампочками, або галогеновою лампою. Лампи повинні бути досить яскравими, розташовуватись якомога ближче до переднього краю, і світити всередину. Освітлення, розташоване біля задньої стінки, менш бажане, оскільки воно, по суті, добре висвітлює лише задню стінку.

Кронштейн для пляшок допоможе вам заощадити внутрішній простір і зручно розмістити пляшки.

Зверніть увагу на внутрішнє оформлення дверцят холодильного відділення: там повинні бути всі необхідні вам полички, тримачі, контейнери, підставки для яєць і т.п.

У деяких холодильників двері холодильного відділення можуть бути оснащені додатковими пристроями:

Домашній бар - є врізане у двері холодильного відділення віконце з власними дверцятами-стійками, відкриваючи яку, ви можете брати різні напої з холодильника.

Подача холодної води - в холодильнику є резервуар для рідини (води, соку і т.д.) або підключена подача очищеної водопровідної води, а з зовнішнього боку дверей холодильного відділення є поглиблення з дозатором, через який можна наливати рідину.

Льодогенератор – пристрій для отримання льоду (зазвичай є два режими – лід у кубиках або колотий). У більшості випадків холодильники з льодогенераторами необхідно підключати до системи водопостачання (до холодної води).

Багато холодильників є така можливість, як перевішування дверей на інший бік. У випадках проблем з розміщенням це може стати єдиною можливістю нормально користуватися холодильником. Необхідно це передбачати, і за необхідності вибирати модель з можливістю перевішування дверей.

Холодильник зручніший у переміщенні, якщо у нього є позаду спеціальні коліщатка. Холодильник стоїть на ніжках, але якщо його потрібно перемістити, досить трохи нахилити назад і вести на коліщатках, а не нести.

Слід звернути увагу також на еластичні гумові ущільнювачі

Бажаємо Вам удачі у виборі холодильника!





КОНТАКТЫ

 21021, г. Винница, ул. В. Порика 1
  Email : info@spec.vn.ua


Остались вопросы или хотите заказать ремонт?

Получите консультацию
 
<